top of page

Workshops en vormingen

Spelenderwijs biedt naast therapie en hartverwarmende evenementen, ook workshops en vormingen aan.
Op deze pagina vind je het aanbod dat speciaal ontwikkeld is voor schoolcontext, hulpverlening en organisaties. 
Is er een vorming of workshop die je aanspreekt? Heb je een ander leuk idee en wil je het graag vormgeven?
Offertes kunnen vrijblijvend aangevraagd worden via het contactformulier. Of stuur een mailtje naar louisejanssens.spelenderwijs@hotmail.com

Omgaan met emoties

  • Workshop voor kinderen - jongeren - klasgroepen 

  • Vorming voor leerkrachten - hulpverleners - organisaties  

Ervaringen en situaties uit het dagelijks leven gaan gepaard met allerlei emoties. Soms lachen we van blijdschap, huilen we van verdriet,... Een emotie is een innerlijke beleving die om expressie vraagt. Maar wat als… je je gevoelens opkropt, je er niet over kunt praten, je niet weet wat je juist voelt? 


In de workshop gaan we aan de slag met het herkennen, erkennen en uiten van emoties. Aan de hand van spelvormen wordt er stilgestaan bij lichaamstaal en onderzoeken we hoe we op een verbindende wijze tot expressie kunnen komen. 

Tijdens de vorming worden er laagdrempelige, speelse werkvormen aangeboden die aansluiten op de belevingswereld van kinderen en jongeren.

Je wordt ondergedompeld in een aantal methodieken om kinderen ‘taal’ te geven aan hun gevoelens. Daarnaast krijg je praktische handvatten om te gebruiken in jouw school, organisatie of instelling. 

Assertiviteitstraining

  • Workshop voor kinderen - jongeren - klasgroepen 

  • Vorming voor leerkrachten - hulpverleners - organisaties  

Voor jezelf opkomen is niet altijd evident. Soms kruipen we in onze schulp of reageren we net op een manier die niet met open armen wordt ontvangen. De juiste balans vinden om op een gepaste wijze te reageren is dan ook een heuse oefening.  


Tijdens de workshop wordt er op een speelse manier geleerd wat assertiviteit nu precies is. Door middel van speelse oefeningen en rollenspelen wordt er inzicht gegeven in de manier waarop jij reageert en hoe het ook anders zou kunnen.

In de vorming wordt de methodiek omtrent assertiviteit met behulp van tal van speelse opdrachten aangereikt. Je leert hoe je de methodiek kan inzetten in jouw klas, school, organisatie of instelling.  

Een groep onder de loep

  • Workshop voor kinderen - jongeren - klasgroepen 

  • Vorming voor leerkrachten - hulpverleners - organisaties  

Onderdeel zijn van een groep kan veel vragen. Ben ik geliefd,  houd ik voldoende rekening met de ander of wordt er iemand buitengesloten? In een groep heeft iedereen een bepaalde rol. Sommigen nemen de ander mee op sleeptouw, anderen zijn eerder afwachtend. 

​Wanneer we deze rollen en hun invloed op elkaar begrijpen en in praktijk toepassen, kan de groepsdynamiek verbeteren. 


De workshop richt zich op het verbeteren van de groepsdynamica. Er wordt stilgestaan bij ieders eigen rol in de groep. We exploreren en spelen met rollen om het inlevingsvermogen van elkaar te vergroten. Daarnaast wordt er stilgestaan bij wat de groep nodig heeft om een (h)echtere groep te vormen. 


Tijdens de vorming wordt er geleerd hoe je de groepsdynamiek kan evalueren en verbeteren. Met behulp van werkvormen die zowel speels als inzichtgevend zijn, kan jij jouw groep dat duwtje in de rug geven om een (h)echte groep te zijn of worden. 

Communiceren kan je leren

  • Workshop voor kinderen - jongeren - klasgroepen 

  • Vorming voor leerkrachten - hulpverleners - organisaties  

Aan de basis van conflicten ligt vaak miscommunicatie. Zonder het te weten, worden er in een gesprek vaak ‘aanvallen’ gelanceerd. Hoe ga je hiermee het beste om, hoe kan ik zonder verwijten toch mijn punt duidelijk maken of klap ik niet dicht wanneer mijn gesprekspartner met meer directheid spreekt?


De workshop richt zich op inzicht krijgen in de eigen communicatiestijl. Er wordt de nadruk gelegd op communiceren én in verbinding blijven staan met de ander. Je oefent aan de hand van rollenspelen hoe je kan opkomen voor je doel én de relatie met je gesprekspartner kan behouden. Daarnaast leer je hoe in een gesprek beide partijen zich gehoord kunnen voelen.   

De vorming biedt tal van werkvormen aan om jouw doelgroep meer verbindend te laten communiceren. Je leert hoe deze manier van communiceren écht een meerwaarde is en hoe je het kan aanleren aan jouw klas, school, organisatie of instelling.  

Workshops en vormingen: List
bottom of page